Cauza Musique à la Carte

GreenIMPACT – educație pentru viitorul satului românesc

Pentru că ne dorim ca tinerii impacți să cunoască, să aprecieze și să valorifice mai bine patrimoniul natural și cultural al locurilor în care s-au născut; pentru că ne dorim ca tinerii, în general, să rămână acasă și să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității lor; pentru că știm că cele mai bune lucruri se întâmplă atunci când oamenii lucrează împreună și pentru că suntem convinși că turismul poate schimba soarta unei comunități.

Pentru toate aceste motive am decis să lansăm GreenIMPACT, o rețea de cluburi de voluntariat deschise exclusiv în localități cu potențial ecoturistic din Colinele Transilvaniei (Târnava Mare-Hârtibaciu-Olt), Pădurea Craiului (Bihor), Mara-Cosău-Creasta Cocoșului (Maramureș), Țara Dornelor (Suceava), Țara Hațegului (Hunedoara), Ținutul Zimbrului (Neamț), Tușnad (Harghita) – provocându-i pe vountari să gândească proiecte de conservare și valorificare a patrimoniului natural și cultural.

După mai multe vizite de promovare pe care le-am făcut toamna trecută în Colinele Transilvaniei am selectat deja primele localități în care se vor deschide cluburi GreenIMPACT: Alțâna, Biertan, Făgăraș, Moșna și Saschiz, urmând ca în vară să deschidem cluburi și în celelalte zone vizate.

Cum se derulează programul?

Tinerii participă săptamânal la ateliere de lucru de 2-3 ore conduse de lideri-facilitatori, care vor folosi un curriculum specializat pe teme de ecologie, patrimoniu, antreprenoriat. Astfel, tinerii vor învăța să inventarieze patrimoniul natural și cultural al zonei, să contribuie la conservarea/protejarea/valorificarea lui, să înteleagă principiile unor activități economice cu impact minim asupra mediului, să folosească creativ și sustenabil resursele din comunitate, să își dezvolte simțul antreprenorial. În acest proiect, peste 600 de copii și tineri care au împlinit 15 ani (încurajăm înscrierea în club și a tinerilor care au terminat școala, dar nu au părăsit comunitatea) vor învăța, cu ajutorul metodei experiențiale, cum să planifice și să realizeze cel puțin 100 de mici proiecte de îmbunătățire/ dezvoltare a comunităților lor.

Costurile pe care le presupune proiectul

400 lei  = suma pe care o primește un Club GreenIMPACT pentru un proiect de valorizare a patrimoniul natural sau cultural. În total, este nevoie de 20.000 lei pentru 50 de proiecte.

600 lei = suma pe care o primește un Club GreenIMPACT pentru un proiect antreprenorial pe teme de eco-turism. În total, este nevoie de 30.000 lei pentru 50 de astfel de proiecte.

2.000 lei = suma necesară pentru programul de formare a unui lider de club, astfel încât el să fie pregătit să conducă activitățile de învățare ale copiilor și tinerilor. În total, este nevoie de 20.000 lei pentru a asigura formarea pentru primul grup de 10 lideri.

Pentru mai multe informații  – Anca Gaidoș, director operational Noi Orizonturi. Tel 0740 120 941, anca_gaidos@noi-orizonturi.ro

Despre Fundaţia Noi Orizonturi

de peste 15 ani dedicată educaţiei pentru transformare

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este să genereze modele de educație prin experiență prin care tinerii să devină capabili să producă și să conducă ei înșiși schimbări sociale.

Educația prin serviciul în folosul comunității și educația prin aventură sunt cele două forme prin care Fundația Noi Orizonturi a încercat să insufle celor 17.000 de copii implicați până acum în programele sale responsabilitatea,  încrederea în forțele proprii,  dar și acele valori, atitudini și abilități de viață care să îi apropie de piața muncii.

Cluburile de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri – IMPACT, adună anual în România, aproape 3.000 de elevi şi 400 de profesori voluntari, ceea ce face ca modelul de educaţie IMPACT să fie prezent în aproape 130 de unităţi de învăţământ , din 27 de judeţe. În IMPACT, ghidaţi de lideri voluntari (profesori, cel mai adesea), tinerii învață prin jocuri, povești educative și realizarea de proiecte de serviciu în folosul comunității.  Aceşti tineri realizează anual peste 200 de proiecte cu teme sociale, culturale, ecologice, proiecte de antreprenoriat social şi advocacy.

Model educaţional IMPACT dezvoltat în România a fost deja preluat cu succes şi în alte ţări: Albania, Republica Moldova, Republica Dominicană, Armenia, Honduras, Haiti, Nicaragua, Mexic. La nivel global există deja peste 150 de Cluburi IMPACT internațional!

VIAŢA – prima tabără de educaţie prin aventură din România. Programul VIAŢA are deja 15 ani de istorie. Construit cu sprijnul Project Adventure SUA, lider mondiali în domeniul educaţiei prin aventură, VIAŢA le oferă copiilor şi tinerilor ocazia să îşi dezvolte curajul şi abilităţile de comunicare, să lucreze în echipă, să fie solidari şi atenţi la problemele celor din jur. Programul VIAȚA se desfășoară în fiecare vară în stațiunile montane Straja şi Băile Tuşnad, oferind activităţi precum cursuri de frânghii, escaladă, orientare cu busola, drumeţii, activităţi artistice şi proiecte de serviciu în folosul comunităţii.

 

Mai multe despre noi:

www. noi-orizonturi.ro

https://www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi/?fref=ts